Date generale despre comuna Rieni, Bihor

Scurt istoric

Judetul Bihor, situat in partea de nord-vest a Romaniei, ocupa locul al saptelea ca marime intre judetele tarii, avand o suprafata de 7535 kmp. Se intinde de la 47*35’21’’ latitudine nordica, pana la 46*23’48’’ latitudine sudica, si intre 21*26’06’’ longitudine vestica pana la 22*48’39’’ longitudine estica.
Limita vestica a judetului este data de frontiera de stat dintre tara noastra si Ungaria. Aproximativ din dreptul localitatii Boianul Mare si pana in varful Piatra Aradului(1428 m) din Muntii Bihorului, se desfasoara limita estica, ce i-l separa de judetele Salaj, Cluj si Alba. De la Piatra Aradului pana in apropiere de localitatea Ant se intinde limita sudica, prin care se desparte de judetul Arad.
Intre aceste limite, teritoriul judetului se situeaza in cadrul a trei mari unitati geografice majore: Campia de Vest, Dealurile Vestice si Muntii Apuseni.

Comuna Rieni este situata in partea de sud-est a judetului Bihor,in depresiunea Beiusului. Comuna este asezata la poalele Muntilor Codru-Moma, iar Crisul Negru o strabate pe o lungime de 10 km, in paralel cu drumul national DN 76 Oradea – Deva.
Se invecineaza cu orasul Stei si comunele Lunca, Lazuri de Beius, Buntesti, Draganesti, Campani si Pietroasa. La sud-vest are limita cu judetul Arad.
Comuna Rieni are in componenta sase sate: Rieni, Ghighiseni, Valea de Jos, Petrileni, Sudrigiu si Cucuceni.
Resedinta comunei, satul Rieni, se afla la o distanta de 72 km fata de municipiul Oradea, la 6 km fata de orasul Stei si la 14 km fata de municipiul Beius.

Prima atestare documentara a satelor din comuna Rieni  dateaza din anul 1581 printr-un document de valoare istorica si prin sigilii in care sunt trecute satele romanesti din depresiunea Beiusului, care erau sub stapanirea  efectiva a Episcopiei unguresti, cu prilejul inaugurarii mineritului la Baita, aducandu-se unguri si straini maghiarizati in tinutul pana atunci curat romanesc al Beiusului.

Suprafata comunei este de 6711 ha, din care:
* Teren agricol – 3453 ha;
* Paduri – 3006 ha;
* Suprafata locuita – 92 ha;
* Cai de comunicatie, cursuri de apa – 146 ha;
* Alte terenuri – 14 ha.